vrijdag 17 september 2010

dag van de cameraman

Hilversum. Linkshandigendag, de dag van de leidster, secretaressedag, dag van de bouw, dag van de verpleging, dag van de leraar, dag van de rechten van het kind, wereld aidsdag, dag van de roodharigen... er is zelfs een prinsjesdag! Wat mij betreft wordt het hoog tijd om ook de dag van de cameraman in te voeren.
Een cameraman is minstens even zielig als de leraar, secretaresse of verpleegster en het beroep is zeker zo zwaar als bouwvakker. Ook is er nog wel wat te winnen op het gebied van de rechten van cameramensen, om over de beloning maar te zwijgen. Een jaarlijkse dag, waarop we even stil staan bij alle plaatsjespieten, lijkt mij te rechtvaardigen.
Laten we onze cameramannen en vrouwen eens in het zonnetje zetten. Bosje bloemen of een bioscoopbon namens de facilitaire bedrijven, een ferme schouderklop van de omroepbazen, slingers en ballonnen van de producenten en drie kusjes van de leukste productiemeisjes. Op de voorpagina eens niet de koppen van Rutte, Verhagen en Wilders, maar de cameramannen die dagenlang staan te posten met Ferry van Mingelen.
s'Avonds bij De Wereld Draait Door besteedt Mathijs van Nieuwkerk aandacht aan zijn vaste ploeg. Diverse tv-persoonlijkheden bieden openlijk nederige excuses aan voor hun wangedrag ten opzichte van de hardwerkende filmers. Aan het eind van alle programma’s een ode aan de cameraman en bij Pauw & Witteman schuift de initiator van deze belangrijke feestdag aan tafel om eens te vertellen over dit machtig mooie, maar oh zo zware beroep.
Het is toch gek dat niet eerder iemand op dit (lumineuze) idee is gekomen. Waarom zouden we er gras over laten groeien? Wat dachten jullie van 16 september?
De internationale dag van de cameraman.



9 opmerkingen:

  1. Broer, van harte gefeliciteerd met de dag van de cameraman !!
    Wij kregen op ons werk dit jaar op de dag van de verpleging een kleine plastic kas (bakje 30X25X25) met zaadjes om een tuintje te kweken voor het hele team ?!?
    Ik kan je zeggen dat je niet vrolijk wordt van een bakje onkruid (geen bloem gezien en bakje is verdwenen in de container na 3 weken). Och ..ze zeggen wie het kleine niet eert .... Maar eh onkruid als waardering vind ik ook aardig vreemd. We hebben ook een jaar een bos bloemen gekregen voor het hele team. Hier hebben alle bewoners heel erg van genoten.
    Maar ik wens je een hele mooie dag !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik las het berichtje een beetje laat. Hier is het al vrijdagavond op de 17e. Er rest mij dus weinig anders dan (-uiteraard een welkom excuus-) een extra glas te heffen en te proosten op DE cameraman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik mocht uitslapen. Deze eerste dag van de cameraman begint al goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We hebben al een standbeeld voor de onbekende cameraman.

    http://www.vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=NH29aa

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We hebben al een standbeeld voor de onbekende cameraman.

    http://www.vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=NH29aa

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze mag er ook zijn. Staat er al een paar jaar, duurzaam en groen!

    http://www.guardian.co.uk/sport/gallery/2008/jun/23/wimbledon.dayonegallery

    Er wordt meer aan "de cameramens" gedacht dan je zo zou denken.

    Cheers!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. een bloemetje leggen bij het monument van de cameraman op het mediapark op deze gedenkwaardige dag zou zeer gepast zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.